Candela byr på både fyrrige rytmer, rå sang og smektende melodier, og i enkelte innslag ledsages musikken av heftig dans, karakteristisk for sjangeren. Hvis flamencoens uttrykk skulle beskrives med ett ord, sier Candela-gjengen: det måtte bli «lidenskap»! Flamenco er en kunstform som du ikke bare hører på med ørene, men du kjenner den i hele kroppen!

Flamenco er spansk, flamenco er dans, flamenco er klappende hender, viltre gitarer, hissige akkorder – flamenco er lidenskap! Og dette spansk-katalanske signatur-uttrykket er samtidig ikke minst: en av mange musikalske arvestykker fra romenes/sigøynernes mangefasetterte og varierte musikalske kulturarv, så berikende for europeisk musikkhistorie. En kunstform dyrket fram i Andalucias kulturelle smeltedigel, med maurisk-islamske, jødiske, nordafrikanske og romske elementer – i møte med de nord-iberiske og provencalske trubadurer og luttspillende riddere. På et eller annet tidspunkt ble dette flamenco – og bidro til å opprettholde temperaturen i hverdagslivet, i landsbyer og fattigstrøk, på torv og i mørke buler. «Canto jondo» ble ført videre fra generasjon til generasjon – «den dype sangen»!

CANDELA er et flamenco-band med tilhørighet i Oslo, grunnlagt av gitarist Trond Folstad på begynnelsen av 1990-tallet. Repertoaret er moderne flamencomusikk, med hovedvekt på instrumental-låter, med innlagte vokaldeler, i tillegg til sangbaserte låter. Bandets besetning har variert opp gjennom tidene, men gruppas faste kjerne er gitaristene Trond Folstad og Petter Varang – som komponerer og arrangerer det meste av musikken. Musikken preges av melodiøse sang- og gitarpartier, spennende harmonier, spenstig rytmikk, og ikke minst: fyrrig og sensuell dans.

Candelas repertoar består av både egne komposisjoner og utdrag/låter fra artistenes forbilder: legendariske Paco de Lucia, samt Tomatito, Vicente Amigo, Niño Josele, Manzanita m fl. De har spilt med suksess bl a på Cafe Magenta i Fredrikstad, Cosmopolite og Røverstaden. Fra en konsertanmeldelse i Drammens Tidende siter vi: «Candela er mennesker som hørbart har levd med flamenco det meste av sitt musikerliv. Sterkt påvirket av Paco de Lucias moderne flamenco, litt rocka, litt jazza, men med spansk sjel, spiller Candela et repertoar de er alene om i Norge. En perkussiv og eksotisk musikkform, med uventede rytmiske utslag, instrumentale eksplosjoner og sår Canto Jonde.»

Velkommen til noche de flamenco, amigos!

Candelas besetning:
Trond Folstad – gitar
Petter Varang – gitar
Rafael Vida Martin – sang
Antonio Torner – perkusjon
Anne Jordhus-Lier – fløyte
Tonje Lieberg – dans